Home Despre noi Articole Oferta Revista Inscriere gratuita Contact

Articole din industria lemnului

INDUSTRIA LEMNULUI
Abrazive
Cherestea
Constructii din lemn
Echipamente de ridicat si stivuit
Echipamente pentru vopsit
Echipamente si servicii de prevenire si combatere a incendiilor
Energii neconventionale
Exploatari forestiere
Ferestre
Feronerie
Ignifugari
Instalatii de exhaustare
Lemn - articole din lemn, Europaleti
Lemn - scule, unelte si accesorii
Lemn - tratamente, finisaje, adezivi
Mobila
Mobila - furnituri
Mobila - masini, utilaje
Mobila - materii prime, materiale, accesorii
Mobilier pentru birouri si cladiri publice
Parchete si pardoseli
Prelucrarea lemnului
Scari
Silvicultura
Uscatoare si aburitoare
Usi
Utilaje pentru exploatare forestiera
Utilaje pentru prelucrarea lemnului

    Trei surse de profit: viteză, fiabilitate, eficiență

Compania Wood-Mizer, care aniversează în acest an 25 de ani de existență a fabricii din Europa, raportează o nouă tendință în cerințele clienților.
„Acum vedem că, începând din anul 2014, există un interes tot mai mare pentru fierăstraie-panglică mai productive”, spune Adrian Echert, directorul Wood-Mizer România. „Mulți proprietari de fierăstraie-panglică și-au schimbat modelele mici LT15 cu altele mai avansate, LT20 sau LT40, până la modele mai puternice precum LT70.”

După cum știți, Wood-Mizer produce două linii de echipamente: Portocalie și Verde. Seria Verde include liniile industriale de tăiere a lemnului, cu automatizare, reglaj computerizat și benzi transportoare. Produsele din seria Portocalie sunt utilizate în firme mici până la mijlocii, de către întreprinzători și fermieri.

Astăzi, am dori să vă oferim mai multe detalii despre fierăstrăul-panglică LT70, cel mai productiv din seria Portocalie. La proiectarea acestui fierăstrău-panglică, echipa de cercetare și dezvoltare Wood-Mizer s-a axat pe o sarcină importantă: nu doar să furnizeze o productivitate ridicată la debitarea lemnului prin mărirea vitezei de tăiere, dar să creeze și un design fiabil pentru a reduce la maxim timpul necesar pentru întreținerea tehnică.

Cap de tăiere
Mai întâi de toate, fierăstrăul-panglică LT70 se diferențiază de celelalte mașini Wood-Mizer din seria Portocalie prin designul capului de tăiere. LT70 este echipat cu motoare mai puternice (motor electric 15 kW sau 18,5 kW, iar în varianta mobilă – motor turbo diesel 42 cp); rezultatul este o creștere semnificativă a vitezei de tăiere. La aceste viteze, pânza este stabilizată cu ajutorul rolelor de ghidare cu două patine pentru a evita vibrarea pânzei și pentru acuratețe la tăiere. Sistemul cu perne de aer pentru întinderea pânzei asigură o tensionare consistentă. Dispozitivul LubeMizer trimite lichid de curățare pe ambele fețe ale corpului pânzei, o menține curată și contribuie la precizia de tăiere.

Aceasta este versiunea LT70R pentru buget modest

 

Patul fierăstrăului
Pentru o mașină atât de puternică și de rapidă, o idee rezonabilă este să se adauge un sistem hidraulic de mare viteză pentru încărcarea buștenilor. Seria LT70 poate fi echipată cu sistemul Super Hydraulics, care include un dispozitiv cu lanț pentru rotirea buștenilor, două reazeme laterale cu deplasare pe verticală, rola de antrenare, care deplasează bușteanul pe patul fierăstrăului, role conice pentru aducerea la nivel a bușteanului în scopul valorificării maxime a lemnului din fiecare buștean, clemă centrală și clești de imobilizare.

Tabloul de comandă
Panoul de comandă LT70 funcționează cu un sistem de poziționare computerizată Accuset, care este pre-programat și memorează până la 16 mărimi diferite de scândură.

Având în vedere că LT70 are o tăiere foarte rapidă, se recomandă utilizarea telecomenzii. Altminteri, operatorul obosește din cauza pasului rapid de-a lungul patului fierăstrăului, iar la finalul zilei de lucru performanța va scădea din pricina factorului uman.

Pentru varianta mobilă LT70, soluția optimă este cea cu telecomandă fără fir, pe care operatorul o poartă la centură și manevrează toate funcțiile fierăstrăului-panglică fără să se deplaseze.
 
Dacă fierăstrăul-panglică este utilizat staționar într-o fabrică, cel mai bine este să se întrebuințeze un pupitru de comandă de sine-stătător, denumit LT70R (R vine de la „Remote” și înseamnă „la distanță”). Este echipat cu o rampă hidraulică pentru depozitarea și încărcarea buștenilor. Stocul de bușteni este suficient pentru circa 4 ore de tăiere. Rampa încarcă buștenii unul câte unul pe fierăstrău, cu ajutorul mecanismelor hidraulice. La revenirea capului de tăiere, scândura finisată este preluată și trecută pe transportoarele cu role încorporate, în spatele fierăstrăului-panglică.

Productivitate
Vă prezentăm câteva cifre de la o producție reală de lemn. De exemplu, fierăstrăul-panglică LT0R este utilizat în compania croată Marpes d.o.o. Înainte să instaleze fierăstrăul-panglică, compania producea numai lemn de foc pe care îl exporta în Italia. Acum, producția lor de lemn s-a extins la materiale de construcții, panouri din lemn pentru pereți 3D și mobilier de grădină, ceea ce înseamnă produse cu o valoare adăugată mai mare. Proprietarul companiei Marpes, Dl. Goran Margetić, face o estimare a productivității LT70R: „Am început destul de încet, cu 5-10 m3 pe schimbul de lucru, dar am câștigat experiență și am sporit productivitatea: în prima fază până la 12-13 m3 pe schimb și acum până la 17 m3 cu potențial de creștere până la 18-20 m3."

Iar aici aveți linia avansată LT70R cu transportor cu bandă, masă de sortare și circular de tivit

Pânze-panglică înguste
Originea veniturilor din producția de lemn nu constă numai în productivitatea și fiabilitatea fierăstrăului-panglică, ci și în eficiența acestuia – costuri reduse de exploatare și un randament ridicat al produsului comparativ cu alte tehnologii. Datorită pânzei-panglică înguste, având o grosime de circa 1 mm, fierăstraiele-panglică de la Wood-Mizer execută tăieturi subțiri, generând o scândură în plus din fiecare buștean comparativ cu o pânză circulară, de exemplu. Pânzele-panglică, în general, sunt elementul-cheie în tehnologia Wood-Mizer. Volantele capului de tăiere LT70 au un diametru mai mare, de 600 mm, și astfel se folosește o pânză de lungime mai mare, la solicitări mai mici și cu o durată de viață mai lungă. În plus, lățimea pânzei Wood-Mizer pentru LT70 este de 38 mm (mai mare decât lățimea pânzelor standard Wood-Mizer, de 32 mm). Pânzele mai late se ascut de mai multe ori și taie un volum mai mare de lemn pe durata de viață.

Îmbunătățiri pas cu pas
„Aș dori să menționez un alt aspect important al fierăstrăului-panglică LT70R”, spune Adrian Echert, Directorul Wood-Mizer România. „Mașina poate fi îmbunătățită prin adăugarea de elemente la sistemul de manipulare a materialului, care, într-un final, transformă un fierăstrău-panglică simplu într-o linie completă de producție de cherestea.”
De exemplu, mesele cu role, cu deplasare manuală, din spatele fierăstrăului-panglică se pot înlocui cu un transportor cu bandă mecanizat, reducând costurile cu mâna de lucru. Apoi, se mai pot adăuga o masă pneumatică de sortare și un circular Wood-Mizer de tivit. Astfel, fierăstrăul-panglică LT70 este soluția perfectă pentru producătorii de lemn, deoarece le furnizează o productivitate ridicată datorită vitezei crescute de tăiere, fiabilitatea permite exploatarea fierăstrăului-panglică în două schimburi de lucru, iar eficiența aduce cu sine economii la electricitate și lemn și menține costurile de exploatare la un nivel redus.

Wood-Mizer RO S.R.L.
str. Fabricii nr. 6, Șura Mică, judeţul Sibiu
Info utilaje - 0745707323
Piese - 0743550003
Service - 0758053098
Email: aechert@woodmizer.ro
www.woodmizer.ro

< Inapoi


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player