Home Despre noi Articole Oferta Revista Inscriere gratuita Contact

Articole din industria lemnului

INDUSTRIA LEMNULUI
Abrazive
Cherestea
Constructii din lemn
Echipamente de ridicat si stivuit
Echipamente pentru vopsit
Echipamente si servicii de prevenire si combatere a incendiilor
Energii neconventionale
Exploatari forestiere
Ferestre
Feronerie
Ignifugari
Instalatii de exhaustare
Lemn - articole din lemn, Europaleti
Lemn - scule, unelte si accesorii
Lemn - tratamente, finisaje, adezivi
Mobila
Mobila - furnituri
Mobila - masini, utilaje
Mobila - materii prime, materiale, accesorii
Mobilier pentru birouri si cladiri publice
Parchete si pardoseli
Prelucrarea lemnului
Scari
Silvicultura
Uscatoare si aburitoare
Usi
Utilaje pentru exploatare forestiera
Utilaje pentru prelucrarea lemnului

    Furnizor de utilaje cu experienţă estimează o piaţă puternică pentru sistemele combinate şi tocătoare

Alser Forest SRL este unul dintre cei mai competenţi şi mai informaţi furnizori români de utilaje forestiere şi de tehnologie pentru doborârea arborilor. La începutul carierei sale, Albert Şerban, fondatorul companiei, a fost consultant în domeniul forestier, având baze atât în Finlanda, cât şi în România. Din 2008, Alser Forest vinde utilaje forestiere moderne pe piaţa din România,printre altele, mărci internaţionale bine cunoscute precum Komatsu, Noe şi Kesla. Înainte de participarea companiei Alser Forest la târgul Forest Romania 2015, l-am întrebat pe managerul de marketing și vânzări, Sorin Şolomonean, ce părere are despre tendinţele actuale ale pieţei şi despre viitorul târg.

„Există o tendinţă clară de creştere a profesionalismului contractorilor,” a spus Şolomonean. „Există un grup bine delimitat de companii care gândesc pe termen lung şi au o abordare holistică asupra economiei şi producţiei. Ele înţeleg din ce în ce mai mult beneficiile aduse de o înţelegere adecvată a utilizării tehnologiilor moderne în domeniul forestier, bineînțeles, în condiţiile specifice din România.”

„Acest grup e principala noastră bază de clienţi şi asupra lui ne concentrăm mereu,” a continuat el. „În prezent, grupul e format din aproximativ 50 de companii, dar numărul lor e în creştere. Mulţi dintre contractorii mici dispar, din cauza lipsei unei viziuni sustenabile în privinţa utilizării noilor tehnologii şi a strategiilor adecvate pentru dezvoltarea afacerilor. Un exemplu bun de profesionalizare e atunci când clienţii care au cumpărat în trecut un skidder german Noe, după câţiva ani îl înlocuiesc cu un altul, din aceeaşi marcă, deoarece clientul îşi recuperează investiţia făcută prin productivitatea crescută a utilajului.”

Nu există o singură soluţie

Şolomonean spune că sunt disponibile diferite tipuri de sisteme combinate. Fiecare are calităţile şi justificările lui, în funcţie de condiţiile specifice în care se găsește compania beneficiară. El mai spune că munca sa ca manager de marketing și vânzări este mai mult muncă de consultant, încercând să găsească soluţii optime, care de multe ori sunt unice pentru fiecare client.

„România e o piaţă tipică de skiddere şi cu certitudine va rămâne aşa în viitorul apropiat,” a explicat el. „Dar asta nu înseamnă că un sistem combinat, de exemplu folosirea atât a unui skidder, cât şi a unui forwarder, nu poate fi chiar mai eficientă. Forwarderele sunt imbatabile pentru distanţe mai mari de transport. În zona muntoasă din România, distanţa medie de transport pe drumurile principale e de 1,5 km, dar când distanţa e de 2 km sau mai mare, atunci forwarderele sunt de departe cele mai economice.”

„Forwarderele deteriorează solul mai puțin şi lasă lemnul mai curat, ceea ce este un plus pentru gatere.”

O piaţă în creştere pentru biomasă

O altă tendinţă clară a pieţei, vizibilă atât la Alser Forest, cât şi la târgul forestier, e creşterea cererii pentru biomasă. Vânzarea de tocătoare pentru lemn merge bine şi majoritatea mărcilor internaţionale sunt reprezentate la Forest Romania. Şolomonean ne-a spus cum câţiva dintre clienţii lor testează un sistem combinat foarte interesant de forwarder şi tocător.
„Mai ales la lemnul de fag cu tulpini groase, rămâne multă biomasă după înlăturarea lemnului pentru cherestea,” a spus el. „Un forwarder poate transporta crengi şi trunchiuri până la locul de tocare fără a le contamina cu pământ sau pietriş.”

El a mai spus că următorul pas e acela de a examina diverse soluţii de compactare, astfel încât capacitatea de încărcare a forwarderelor să crească mai mult. Încă un tip de sistem de combinare e acela de a folosi sistemele de cabluri pentru transportarea buştenilor din parchetele cu terenuri foarte abrupte, pentru ca apoi transportarea acestora să se facă cu ajutorul unui forwarder sau al unui skidder.

Demonstraţii cu harvestere la Forest Romania

Alser Forest este cel mai mare expozant din cadrul târgului.
„Vom avea un stand mare în zona de păşune, unde ne vom întâlni cu clienţii şi unde vom expune majoritatea produselor noastre, în special tocătoare de diverse mărimi,” a spus Şolomonean. „Apoi, în pădure, avem o zonă pentru demonstraţii. Acolo vom pune la treabă un harvester Komatsu, un forwarder Komatsu şi un skidder Noe.”

El a mai adăugat că pentru Alser Forest e foarte important să poată să-şi expună produsele alături de alte companii participante la târg. Rezultatul va fi o situaţie interesantă, un loc unde vizitatorii vor avea ocazia sa fie inspirați, dar şi un loc valoros de întâlnire a profesioniştilor din industria forestieră din România.

„Pentru noi, demonstraţiile de doborâre reprezintă cel mai important aspect din cadrul târgului Forest Romania. Clienţii vor avea şansa unică de a vedea, în condiţii reale din România, vârful aisbergului în tehnologiilor forestiere moderne,” a conchis domnia sa.

< Inapoi


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player